Всім привіт!

Сьогодні я хочу познайомити вас з пошаровою методикою розв’язання пірамінксу. Можливо ви вже чули про неї, бо англійською вона зветься “Layer by layer” або скорочено – LBL.
Ця методика універсальна, тому що вона підходить, як для новачків, так і для досвідчених швидкуберів. З її допомогою можна досягти результатів світового рівня, і саме тому вона приваблює багатьох.

Складається вона з чотирьох етапів, кожен з яких має свої тонкощі і хитрощі.

Але для початку кілька слів для тих, хто взагалі вперше тримає цю головоломку в руках і поки що не розуміє що до чого.
Пірамінкс складається з 4 центрів (кожен центр має 3 наклейки), 6 ребер (кожне ребро має 2 наклейки) і 4 вершинок (кожна вершинка має 3 наклейки).

Центри
Ребра
Вершинки
Загальний вигляд

На останньому малюнку центри відмічені жовтим, ребра – помаранчевим, а вершинки – червоним.

Якщо Ви не знайомі з мовою рухів для пірамінксу, раджу ознайомитись з нею в першому абзаці статті “Пірамінкс. Метод останніх чотирьох ребер (L4E)“.

Поїхали…

1. Розв’язання центрів нижнього шару

На цьому етапі нам необхідно обрати колір з якого починати, наприклад жовтий, і правильно розташувати центри цього кольору. Правильні центри своїм малюнком нагадують символ радиації і умовно це можна назвати хрестом для пірамінкса.
Цей етап інтуітивний, і не потребує додаткових пояснень, тому що з будь-якого положення він розв’язується максимум за 3 рухи.

В результаті ми отримаємо наступне (на малюнку жовта грань – нижня):

Зверніть увагу на те, що четвертий центр (верхній) правильно ставити необов’язково, тому що під час третього етапу він буде обертатись.

2. Розв’язання вершинок нижнього шару

Цей етап найпростіший, тому що все що потрібно зробити, це довернути 3 вершинки в правильне положення, і тоді ми отримаємо наступне:

На малюнку бачимо, що для остаточного нижнього шару нам не вистачає три ребра. Саме цим ми і займемось в третьому етапі.

3. Розв’язання ребер нижнього шару

На цьому етапі всі три ребра розв’язуються по черзі. Спочатку треба обрати ребро, яке ми будемо ставити на місце. Почнем з жовто-блакитного.
Будь-яке ребро може мати дві орієнтації, і тому для цього етапу можливі всього два випадки. Алгоритми до них наведені нижче:

R U’ R’

D’ L’ U L
Таким самим чином вирішується друге і третє ребро.

Важливо: існує ситуація, коли необхідне ребро потрапило в нижній шар, і тоді жоден з вищенаведених алгоритмів не буде працювати. Вихід дуже простий: необхідно зробити будь-який з алгоритмів, і таким чином “вибити” необхідний нам елемент з нижнього шару у верхній, а вже потім діяти за стандартною схемою третього етапу.

Якщо Ви все зробили правильно, маєте побачити розв’язаний перший шар:

4. Останні три ребра

Четвертий етап необхідно почати з того, щоб правильно орієнтувати останній центр і вершинку.

Після цього настає заключна стадія розв’язання пірамінкса – треба поставити на свої місця останні три ребра. Можливих випадків тут 5, два з яких дзеркальні.

Зверніть увагу, що на нижченаведених малюнках вид спереду змінився на вид зверху (жовту грань вже не видно).


L R’ L’ R U R U’ R’

R’ L R L’ U’ L’ U L

R U R’ U R U R’

R U’ R’ U’ R U’ R’

R’ L R L’ U L’ U’ L
Насамкінець скажу, що для перетворення цієї методики в швидкісний метод необхідно дуже уважно робити перші три етапи, і намагатися поєднати їх в один. Тоді методика буде виглядати так:

• розв’язання першого шару
• розв’язання останніх трьох ребер

От і все! Всім успіхів!

Обговорення на форумі.